Rafaello

5 (179 ocen)

  • 50 min

Ciasto rafaello z mleczkiem kokosowym jest bardzo delikatne i puszyste, polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa kokosowa:
    1/2 L śmietanki 30 %
    1 puszka mleczka kokosowego
    1 tabliczka białej czekolady (200g)
    1 łyżka cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1/2 po. cukru wanilinowego

    Ponadto:
    wiórki kokosowe do dekoracji



Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
  • 2. Mleczko kokosowe zmiksować.
  • 3. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z 3 łyżkami mleczka kokosowego lub śmietanki.
  • 4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mleczko kokosowe, czekoladę, chwilę ubijać do wymieszana składników.
  • 5. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, podgrzać do rozpuszczenia, po czym ciepłą wlewać do śmietanki nadal ubijając. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt nasączony ponczem.
  • 6. Całość posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić.

Porady

Skórkę z biszkopta warto zdjąć przed nałożeniem masy, aby ciasto się nie rozwarstwiało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować