"Rafaello" bez pieczenia, to szybki deser , który zawiera: herbatniki, wiórki kokosowe i białą czekoladę. Deser ten, zrobiony jest z czterech warstw herbatników, z czterech warstw kremu i posypany wiórkami kokosowymi.
2 godz. 30 min
Składniki:
"Rafaello" bez pieczenia na herbatnikach
SKŁADNIKI:(na blaszkę 22 x 32 cm; czas wykonania 30 minut + czas oczekiwania ok.2 godziny)
500 g prostokątnych herbatników
150 g wiórek kokosowych (odłożyć kilka łyżek do dekoracji)
DOMOWY BUDYŃ
1,25 l mleka
200 ml mleka skondensowanego ewentualnie cukru
5 żółtek
4 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
100 g masła
100 g białej czekolady
aromat kokosowy lub śmietankowy
Ciasto "rafaello" bez pieczenia na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wyłożyć pergaminem i ułożyć ściśle pierwszą warstwę herbatników.
Mleko zagotować.
Żółtka zmiksować z mlekiem skondensowanym(cukrem) do białości. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać rózgą lub zmiksować mikserem. Zalać wrzącym mlekiem i całość zagotować ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki.
2.Do gorącego dodać wiórki kokosowe, masło oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać.
Na ułożone wcześnie herbatniki wyłożyć 1/4 część gorącego budyniu, równomiernie rozsmarować i przykryć kolejną warstwą herbatników, na które wykładamy kolejną część kremu, herbatników, kremu i herbatników.
Do ostatniej części budyniu, dodać rozpuszczoną białą czekoladę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch herbatników. Powierzchnię wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi.
Całość pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny lub więcej, żeby herbatniki zmiękły, a ciacho dobrze zastygło i pozwoliło się ładnie kroić.
Smacznego :)
Komentarze