Rafaello na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Do ubitych białek z cukrem dodawać żółtka i mąki z proszkiem do pieczenia. Piec 30-40 min. (najlepiej upiec 2 dni przed przełożeniem ciasta).
Wierzch biszkoptu odkroić, wstawić na chwilę do piekarnika, ostudzić i mocno pokruszyć. Pozostały pokroić na 2 części.
2.Masy:
a) 400 ml śmietany kremówki zagotować z czekoladą, 3 łyżeczkami wiórków kokosowych i łyżkę żelatyny. Po ostudzeniu dodać do śmietany pokruszony biszkopt i wyłożyć na 1 część biszkoptu.
b) ugotować budyń śmietankowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po wystudzeniu dodawać po łyżce do utartego na krem masła, uważając żeby się nie zważyło! Niewielką ilością przygotowanego kremu posmarować ostatnią warstwę ze śmietany i pokruszonym biszkoptem. Na tą warstwę wyłożyć 2 część biszkoptu, następnie wyłożyć całą resztę kremu.
3.Wierzch ciasta:
Pozostałą część wiórków kokosowych zrumienić na patelni z łyżką masła lub margaryny, cukrem waniliowym, można dodać ok. 1 łyżkę cukru. Wystudzić zrumienione wiórki i wyłożyć na uprzednio wyłożoną masę kremową próbując wbijać wiórki w krem, inaczej całość spadnie z ciasta. Schłodzić ciasto i GOTOWE.
Komentarze