Rafaello na krakersach

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto smakiem przypomina kuleczki rafaello.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
    1,5 l mleka
    3 budynie śmietankowe
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
    250 g masła lub margaryny
    podprażone migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny.
  • 2. Następnie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.
  • 3. Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi.

    Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Porady

Przy miksowaniu budyniu masa może rozpryskiwać się na boki. Ja miksowalam w odwrotnej kolejności: najpierw utarłam margarynę, a potem do margaryny dodawałam po trochę budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować