CIASTO RAFAELLO NA KRAKERSACH Z POLEWĄ MIODOWĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ostatnio zrobiłam te ciasto na swoje pełne urodziny, goście się zajadali i bardzo im smakowało :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 paczki słonych krakersów
    3 szkl mleka
    3 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1.5 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    2 opakowania wiórek kokosowych
    5- 6 czubatych łyżek miodu
    250 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto rafaello na krakersach z polewą miodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieram z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczam w szklance mleka i dodaje do utartych żółtek.
  • 2. Pozostałe 2 szklanki mleka z cukrem doprowadzam do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewam utarte wcześniej żółtka i gotuje jak budyń, cały czas mieszając. Odstawiam budyń do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Następnie miksuję kostkę masła i dodaje po 1 łyżce masy budyniowej, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodaje wiórki kokosowe.
  • 4. Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładam krakersami, następnie wylewam część masy budyniowej. Ponownie wykładam krakersami i wylewam budyń, krakersy, budyń i jeszcze raz krakersy.
  • 5. Następnie rozgrzewam miód dodaje niewielka ilość wiórek kokosowych i gorące wylewam na krakersy, dla ładniejszego wyglądu posypuje jeszcze niewielką ilość kokosu i gotowe
  • 6. Powinny powstać 3 lub jak ktoś woli wyższe ciasto 4 warstwy.
  • 7. Smacznego

Porady

Czasami jak zabraknie mi kokosu aby posypać wierzch, poprostu dodaje nieweilką ilość zmielonych orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować