Ciasto rafaello na krakersach z polewą miodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieram z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczam w szklance mleka i dodaje do utartych żółtek.
2.Pozostałe 2 szklanki mleka z cukrem doprowadzam do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewam utarte wcześniej żółtka i gotuje jak budyń, cały czas mieszając. Odstawiam budyń do całkowitego ostygnięcia.
3.Następnie miksuję kostkę masła i dodaje po 1 łyżce masy budyniowej, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodaje wiórki kokosowe.
4.Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładam krakersami, następnie wylewam część masy budyniowej. Ponownie wykładam krakersami i wylewam budyń, krakersy, budyń i jeszcze raz krakersy.
5.Następnie rozgrzewam miód dodaje niewielka ilość wiórek kokosowych i gorące wylewam na krakersy, dla ładniejszego wyglądu posypuje jeszcze niewielką ilość kokosu i gotowe
6.Powinny powstać 3 lub jak ktoś woli wyższe ciasto 4 warstwy.
7.Smacznego
Porady
Czasami jak zabraknie mi kokosu aby posypać wierzch, poprostu dodaje nieweilką ilość zmielonych orzechów.
Komentarze