Raffaello z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglana płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy ksylitol
i gotujemy do czasu, aż kasza „wpije” nam całe mleko. Wiórki kokosowe wsypujemy porcjami na suchą patelnię
i delikatnie przypiekamy na złocisty kolor, dzielimy na dwie części: 100g i 30g, to samą czynność powtarzamy
z płatkami migdałowymi – gdy nam trochę przestygną dodatkowo kruszymy je w dłoniach aby było drobniejsze. Gdy nasza kasza będzie gotowa, wsypujemy do niej 100g wiórków kokosowych, wszystkie migdały, dodajemy masło
i energicznie mieszamy do połączenia składników (masa będzie sypka), odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa osiągnie taka temperaturę, aby swobodnie móc dłońmi ją wymieszać, przekładamy ją do rozdrabniacza/blendera, dodajemy miód lub syrop z agawy i miksujemy 2-3 minut do połączenia składników. Po tym czasie dłońmi formujemy kule i obtaczamy je w pozostałych 30g wiórków kokosowych. Chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Z podanych proporcji wychodzi ok. 15 średnich lub 30 małych kuleczek rafaello.
Komentarze