raffaello z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne i zdrowe! niebanalny prezent z okazji walentynek! a może organizujesz imprezę karnawałową? Raffaello będzie prawdziwym hitem!

  • 60 min

Składniki:

  • 400ml mleka kokosowego (1 puszka)
    200g kaszy jaglanej
    20g ksylitolu
    130g wiórek kokosowych
    40g płatków migdałowych
    25g masła
    4 łyżki miodu lub syropu z agawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pralinki

Raffaello z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglana płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy ksylitol
    i gotujemy do czasu, aż kasza „wpije” nam całe mleko. Wiórki kokosowe wsypujemy porcjami na suchą patelnię
    i delikatnie przypiekamy na złocisty kolor, dzielimy na dwie części: 100g i 30g, to samą czynność powtarzamy
    z płatkami migdałowymi – gdy nam trochę przestygną dodatkowo kruszymy je w dłoniach aby było drobniejsze. Gdy nasza kasza będzie gotowa, wsypujemy do niej 100g wiórków kokosowych, wszystkie migdały, dodajemy masło
    i energicznie mieszamy do połączenia składników (masa będzie sypka), odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa osiągnie taka temperaturę, aby swobodnie móc dłońmi ją wymieszać, przekładamy ją do rozdrabniacza/blendera, dodajemy miód lub syrop z agawy i miksujemy 2-3 minut do połączenia składników. Po tym czasie dłońmi formujemy kule i obtaczamy je w pozostałych 30g wiórków kokosowych. Chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Z podanych proporcji wychodzi ok. 15 średnich lub 30 małych kuleczek rafaello.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować