Ragoût z grzybów leśnych z białym winem

4.5 (147 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To danie jest dla mnie kwintesencją jesieni i grzybowego smaku. Ja uwielbiam je z pieczywem, ale świetnie pasuje też do wszelkiego rodzaju kopytek, klusek itp.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - grzyby leśne (borowiki, kurki lub inne grzyby o zwartej konsystencji): 350 gramów
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - śmietana: 3 łyżki
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 7 łyżek słodkiej śmietany
    - 100-150 ml esencjonalnego bulionu
    - 70 ml białego wytrawnego wina
    - ząbek czosnku
    - 2 łyżki gorgonzoli
    - pęczek natki pietruszki
    - łyżeczka posiekanego rozmarynu (ewentualnie ½ łyżeczki suszonego)
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ragoût z grzybów leśnych z białym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle i oliwie. Dodać posiekany czosnek, podsmażyć króciutko. Wlać wino, odparować nieco. Wsypać grzyby, przyprawić, podlewając bulionem, dusić ok. 10-15 minut. Dodać śmietanę i ewentualnie ser roztarty ze śmietanką. Dusić jeszcze chwilę, posypać posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować