1.Ciasto: białka ubijamy, żółtka i resztę składników zagniatamy, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Jeden placek smarujemy powidłami, pianą i posypujemy orzechami, drugi posypujemy orzechami, trzeci migdałami. Pieczemy (forma 42x27cm) po ok. 15 minut w 180 °C.
2.Krem: 1/2 szkl. mleka mieszamy z mąkami, 1/2 cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Wlewamy do reszty gotującego się mleka. Chwilę gotujemy, mieszając. Studzimy. Ucieramy z margaryną i resztą cukru.
3.Masa: masło ucieramy z masą krówkową.
4.Na placek z powidłami wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy plackiem z orzechami, pozostałym kremem i plackiem z migdałami. Smarujemy masą. Posypujemy płatkami migdałów.
Komentarze