Rajma czyli fasola pochodzi z Indii północnych i jest jedną z najbardziej tradycyjnych potraw tamtego regionu.Podaje się ją zawsze z plackami Chapatti lub Naan. Bardzo aromatyczna i sycąca potrawa.
1.Fasolę zalewamy wodą i moczymy ją przez całą noc.Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy ją do miękkości.Wody powinno być tyle,aby przykryła fasolę.Kiedy fasola jest miękka dodajemy płaska łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze 5 minut.W garnku rozgrzewamy ghee lub oliwę.Dodajemy posiekana drobno cebulkę.Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek,imbir starty na tarce o drobnych oczkach,mielona kolendrę,kumin,pokrojoną papryczkę i chilli w proszku.Smażymy około 1 minuty mieszając.Dodajemy pomidory i całość gotujemy około 10 minut,aż wszystko się połączy.Po tym czasie dodajemy połowę fasolę razem z wodą w której gotowaliśmy fasolę.Drugą część fasoli rozgniatamy tłuczkiem do mięsa i dodajemy do całości.Dodajemy garam masalę i wszystko doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy gaz i gotujemy około 10 minut.Podajemy z chlebkiem naan (przepis tu),posypane świeżą kolendrą.
Komentarze