Rajma masala

0 (0 ocen)

Rajma czyli fasola pochodzi z Indii północnych i jest jedną z najbardziej tradycyjnych potraw tamtego regionu.Podaje się ją zawsze z plackami Chapatti lub Naan. Bardzo aromatyczna i sycąca potrawa.

Składniki:

  • 500 g czerwonej fasoli (rajma)
    2 średnie cebule
    8 ząbków czosnku
    2 łyżeczki startego imbiru
    4 ghee
    3 zielone papryczki chilli
    1 łyżeczka chilli w proszku
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    2 łyżeczka mielonego kuminu
    2 łyżeczki garam masali
    2 puszki pomidorów krojonych
    świeża kolendra

Rajma masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy wodą i moczymy ją przez całą noc.Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy ją do miękkości.Wody powinno być tyle,aby przykryła fasolę.Kiedy fasola jest miękka dodajemy płaska łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze 5 minut.W garnku rozgrzewamy ghee lub oliwę.Dodajemy posiekana drobno cebulkę.Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek,imbir starty na tarce o drobnych oczkach,mielona kolendrę,kumin,pokrojoną papryczkę i chilli w proszku.Smażymy około 1 minuty mieszając.Dodajemy pomidory i całość gotujemy około 10 minut,aż wszystko się połączy.Po tym czasie dodajemy połowę fasolę razem z wodą w której gotowaliśmy fasolę.Drugą część fasoli rozgniatamy tłuczkiem do mięsa i dodajemy do całości.Dodajemy garam masalę i wszystko doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy gaz i gotujemy około 10 minut.Podajemy z chlebkiem naan (przepis tu),posypane świeżą kolendrą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy