Rajska rolada

4.5 (176 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Upiec dwa cienkie biszkopty orzechowe (forma 25/35 cm.).

    Rolada z jabłkami:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 średnich jabłek
    cynamon

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dag margaryny
    25 dag galaretki w cukrze

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Desery

Rajska rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada z jabłkami:
    Białka ubić z cukrem, dodając żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć starte jabłka, posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch jabłek wylać wcześniej przygotowane ciasto. Piec w temp. 180*C przez ok. 20 min. Wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin i zwinąć roladę. Dokładniejszy opis wykonania rolady z jabłkami jest tu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rolada-z-jablkami-32
  • 2. Masa budyniowa:
    Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę budyniową.
  • galaretka 3. Na końcu wmieszać galaretkę
  • pokrojona galaretka 4. pokrojoną w kostkę. Masę podzielić na pół.
  • masa 5. Przełożenie:
    Na biszkopt orzechowy wyłożyć połowę masy
  • rolada 6. Na masie wyłożyć pokrojoną w plastry roladę.
  • 7. Rozsmarować pozostałą masę i przykryć drugim biszkoptem orzechowym.

Porady

Ciasto można polać polewą i dowolnie udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować