Rajski torcik na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny deser na każdą okazję i bez okazji.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód herbatnikowo-orzechowy:
    150 g masła
    około 200 g herbatników
    około 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich

    Masa jabłkowo-bananowo-cytrynowa
    1 galaretka cytrynowa
    3 duże jabłka
    3 duże banany

    Ptasie mleczko:
    1 galaretka zielona (np. agrestowa)
    1 serek homogenizowany waniliowy

    Na sam wierzch 1 galaretka Ametystowa firmy Wodzisław
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno Galaretki

Rajski torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód herbatnikowo-orzechowy.
    Masło roztopić. Herbatniki zmielić i wymieszać z orzechami. Dodać ostudzone masło. Wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na tortownicę. Mocno docisnąć, wstawić do lodówki.

    Masa jabłkowo-bananowo-cytrynowa
    Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarle o grubych oczkach. Podsmażać około 10 min, dodać pokrojone drobno banany. Podsmażać jeszcze 5 min, aż banany zmiękną i się rozpadną. Można trochę porozgniatać widelcem. Zdjąć z ognia i jeszcze do gorącej masy dodać galaretkę cytrynową. Dobrze wymieszać. Jak wystygnie, wylać na spód herbatnikowy. Wstawić ponownie do lodówki.

    Ptasie mleczko:
    Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając mniej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć, zmiksować z serkiem homogenizowanym. Ptasie mleczko wylać na masę jabłkowo-bananowo-cytrynową. Wstawić do lodówki.

    Fioletową galaretkę przygotwać według przepisu na opakowaniu. Jeśli ptasie mleczko stężało, wylać zimną galaretkę na wierzch. Wstawić do lodówki. Kiedy galaretka stężeje, nasz torcik jest gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować