Rajski tort

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W zimowe wieczory przypomina upalne wakacje :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (na tortownicę 18cm)

    BISZKOPT

    5 jajek
    3 opakowania budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    odrobinka zielonego barwnika spożywczego


    KREM:

    3 szklanki mleka
    2 duże budynie śmietankowe
    1/2 szklanki cukru pudru
    200g miękkiego masła
    sok i skórka z 1 limonki


    GALARETKA:

    2 galaretki o smaku mojito + 2 szklanki wrzątku
    3 banany

    PONCZ:

    1/2 szklanki gorącej wody
    3 łyżki cukru
    sok z 1 limonki


    + owoce do dekoracji - u mnie kandyzowane gruszki i czereśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rajski tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, miksując na wysokich obrotach. Dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie przesiać mąkę z proszkiem i budyniami, wmieszać do masy mikserem na niskich obrotach. Dodać barwnik, lekko przemieszać łyżką.
    Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 30 minut. Wystudzić,. przeciąć na 3 blaty.

  • 2. KREM:
    2 1/2 szklanki mleka zagotować, w pozostałej 1/2 szklanki rozmieszać proszek budyniowy, ugotować klasyczny budyń. Wystudzić.
    Masło ubić na puch z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimny budyń, następnie wlać sok z limonki i dodać skórkę. Zmiksować.
  • 3. GALARETKA:
    Galaretki rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Banany obrać, pokroić na półplasterki, dodać do zimnych galaretek, odstawić aż będą tężejące.

  • 4. PONCZ:
    Wymieszać wodę z sokiem z limonki i cukrem - proporcje można dowolnie zmieniać, smak ma być słodko - kwaśny z przewagą kwaśnego, żeby torcik nie był mdły.
  • 5. SKŁADANIE TORTU:
    Do tortownicy włożyć pierwszy placek biszkoptu (u mnie jest to zwykle ten z góry), naponczować go, położyć 1/3 kremu, polać 1/2 tężejącej galaretki z bananami, przykryć następnym biszkoptem - postępować tak aż do wykończenia składników, przy czyn na wierzchu ma być krem. Na kremie ułożyć dowolne owoce, u mnie gruszki i czereśnie kandyzowane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować