Rajskie ciasto: kokos, słonecznik i karmel

4.5 (162 ocen)

  • 40 min

Z paru ,,resztek" powstało jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek jadłam i robiłam. Czekoladowy spód jest delikatny i kruchy dzięki użyciu mąki kukurydzianej, a góra chrupiąca przez słonecznik i ciągnąca dzięki karmelowi.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    spora szczypta soli
    2 łyżki śmietany 18%
    1 jajko
    100 g masła
    2 płaskie łyżki kakao
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub inki (ja użyłam inkę)
    1 łyżeczka sody

    karmel:

    2 łyżki miodu
    1/2 szklanki cukru
    50 g masła
    2 łyżki śmietany 18%
    150 g łuskanego słonecznika
    ok 1 - 1,5 szkl wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rajskie ciasto: kokos, słonecznik i karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy obie mąki z sodą, dodajemy cukier, kawę, kakao, sól, masło i robotem kuchennym łączymy ze sobą. Jajko roztrzepujemy razem ze śmietaną i dodajemy do suchych składników. Całość łączymy ze sobą mikserem (mieszadłem), zlepiamy w kulkę i wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
  • 2. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i doprowadzamy do jego lekkiego rozpuszczenia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy kokos i słonecznik.
  • ciasto 3. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Tortownicę o średnicy 30cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i ciastem. Spód podpiekamy ok 15 minut. Po tym czasie na wierzch wykładamy karmel ze słonecznikiem i kokosem. Całość podpiekamy kolejne 20 - 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować