Ratatouille

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Czyli po polsku ratatuja. Zamiast smażyć warzywa, grillowałam je na patelni grillowej, dzięki czemu potrawa stała się lekka.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - mała papryka czerwona: 1 sztuka
    - mała papryka żółta: 1 sztuka
    - pomidory: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - zioła prowansalskie: 1.5 łyżki
    - sól, biały pieprz do smaku: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 0.2 szklanki
    - białe wino wytrawne (opcjonalnie): 0.25 szklanki

Ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana i cukinię przekrawamy na pół, kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na sicie, żeby odciekł sok. Smarujemy oliwą, driblujemy na patelni grillowej do lekkiego zrumienienia się. Paprykę kroimy w plasterki i również grillujemy, aż trochę zmięknie. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek, krótko smażymy. Dodajemy ugrillowane warzywa, sparzone i obrane ze skórki pomidory (pokrojone w kostkę) i ewentualnie wino. Doprawiamy, dusimy do miękkości. Posypujemy natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy