Prosta potrawa pełna warzyw,słońca, a do togo to kultowe danie kuchni francuskiej, a dokładnie prowansalskiej. Można podawać z bagietką, z mięsem, z czym się chce bo to uniwersalny smak słodko kwaśny
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- oliwa z oliwek: 0.5 szklanki
- czosnek: 4 ząbki
- cebula ( szalotka lub krucha i słodka): 1 sztuka
- bakłażan: 1 sztuka
- cukinia: 1 sztuka
- papryka czerwona: 1 sztuka
- papryka zielona: 1 sztuka
- pomidory duże i dojrzałe: 2 sztuki
- sok pomidorowy lub dobry przecier pomidorowy: 0.5 szklanki
- bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, tymianek: 2 łyżki
- sól: 4 szczypty
Ratatouille nicejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa myję, kroję w kostkę. Bakłażan solę i odstawiam na kilka minut. Następnie wycieram i osuszam papierowym ręcznikiem.
2.Rozgrzewam oliwę i obsmażam na niej bakłażan, na lekko złoty kolor. Wyjmuję do miseczki i odstawiam.
3.Na oliwę smażę czosnek i cebulę, aby zeszklić warzywa a nie zesmażyć. Dodaję paprykę i duszę na średnim ogniu dalej aż lekko zmięknie. Dodaję Sok pomidorowy, pomidory i wszystkie przyprawy. Następnie dodaję cukinię i bakłażan.
4.Całość duszę na dość wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa są dość miękkie, ale nie rozlatują się a wciąż stawiają zębom opór, danie jest gotowe. Można podać udekorowane świeżą bazylią, natką lub posiekanymi czarnymi oliwkami. Ratatouille najlepsze według mnie jest na zimno, podane w miseczce z pieczywem, którym można wytrzeć naczynie, z kieliszkiem wina.
Komentarze