Ratatuj wg alex - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla. Cebule obrać, pokroić w piórka i wrzucić do rondla. Przesmażyć aż tłuszcz się wytopi a cebula zmięknie.
Bakłażana umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, przesmażyć.
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do rondla, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przesmażyć.
Cukinie umyć, pokroić wraz ze skórką, jedną drobniej, pozostałe w większe kawałki.
Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić w duże kawałki. Wrzucić do rondla, dodać pesto i dusić 5 minut pod przykryciem.
Danie doprawić solą, papryką słodką i wędzoną i jeszcze chwilę dusić do miękkości warzyw.
Komentarze