Ravioli szpinakowe z farszem z ricotty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię włoskie smaki

  • 30 min

Składniki:

  • jajko i żółtko 1 sztuka
    mrożony szpinak 100 gramów
    mąka pszenna 300 gramów
    farsz
    ricotta 200 gramów
    parmezan starty 100 gramów
    bazylia 15 sztuk

Ravioli szpinakowe z farszem z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajkoi złótko rozbełtać. Dosać szczyptę soli i wymieszać. Dodać rozmrożony szpinak i wymieszać. Zagnieść ciasto i odłożyć na kilkanaście minut. W misce wymieszać ricottę i parmezan, dodać posiekane listki bazylii i wyrobić farsz. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko na prostokąty. W ostepach co 4-5 cm układać farsz. Przykryć drugim płatem ciasta. Ostrożnie docisnąć do siebie dwie warstwy ciasta. Przecinać radełkiem porcje. Gotowe kwadraciki gotować w osolonej wodzie około 5 minut. Podawać polane roztopionym masłem.

Porady

Można ozdobić szałwią lub bazylią

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy