na ciasto
300 g semoliny, użyłam De Cecco
3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce
szczypta soli
na farsz
250 g sera ricotta
2 ząbki czosnku
1/3 małej cukinii
1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek
2 łyżeczki oliwy extra virgin
sól, pieprz do smaku
ponadto
1 łyżeczka soli do wody, w której będziemy gotować ravioli
sos
puszka passaty pomidorowej 250 ml
ząbek czosnku
2 łyżki oliwa z oliwek
2 szczypty rozkruszonej w dłoniach papryczki peperoncino
sól do smaku
Ravioli z semoliny w sosie pomidorowym z ostrą papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto, gotowe odstawiamy owinięte folią spożywczą na pół godziny. W tym czasie pora na sos. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pulpę pomidorową, dusimy na małym ogniu razem z ostrą papryczką, na koniec doprawiamy do smaku. Do miski przekładamy ricottę i rozdrabniamy widelcem. Na patelni podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy do ricotty, dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji serka fromage, doprawiamy do smaku.
2.Ciasto na ravioli dzielimy na części, rozwałkowujemy na placek prostokątny, z farszu formujemy małe kuleczki i układamy wzdłuż dłuższej krawędzi i w odstępach na cieście; smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie i przykrywamy "czystym" płatem ciasta i przy pomocy radełka/foremki do wykrawania ravioli - u mnie foremka do ciasteczek z IKEA - wykrawamy ravioli. W dużym garnku gotujemy wodą z dodatkiem soli, partiami wrzucamy ravioli i gotujemy, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy łyżką cedzakową, na talerzu układamy sos pomidorowy, a ravioli na sosie.
Komentarze