na ciasto
300 g semoliny, użyłam De Cecco
3 jajka, wcześniej roztrzepane w miseczce
szczypta soli
na farsz
250 g sera ricotta
2 ząbki czosnku
1/3 małej cukinii
1,5 łyżeczki suszonych ziół: czosnek, bazylia, oregano, tymianek
2 łyżeczki oliwy extra virgin
sól, pieprz do smaku
ponadto
do skropienia oliwa z oliwek extra virgin z białych trufli, użyłam Monini
1 łyżeczka soli do wody, w której będziemy gotować ravioli
do posypania ravioli: suszone zioła: czosnek, bazylia, oregano, tymianek
Ravioli z semoliny z ricottą, cukinią i suszonymi ziołami skropione oliwą z oliwek z białych trufli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto, gotowe odstawiamy owinięte folią spożywczą na pół godziny. Do miski przekładamy ricottę i rozdrabniamy widelcem.
2.Na patelni podsmażamy posiekaną cukinię z czosnkiem, obsmażamy i przekładamy do ricotty, dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji serka fromage, doprawiamy do smaku.
3.Ciasto na ravioli dzielimy na części, rozwałkowujemy na placek prostokątny, z farszu formujemy małe kuleczki i układamy wzdłuż dłuższej krawędzi i w odstępach na cieście; smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie i przykrywamy "czystym" płatem ciasta i przy pomocy radełka/foremki do wykrawania ravioli - u mnie foremka do ciasteczek z IKEA - wykrawamy ravioli. W dużym garnku gotujemy wodą z dodatkiem soli, partiami wrzucamy ravioli i gotujemy, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz, skrapiamy oliwą z oliwek extra virgin z białych trufli i posypujemy suszonymi ziołami.
Komentarze