RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKA PARMEŃSKĄ

3 (1 ocen)

  • 30 min

Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku.Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę!Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 2 szkl
    * jajko – 1 szt
    * żółtko – 2 szt
    * oliwa – 1 łyżka
    * sól – 1 szczypta

    FARSZ:

    * szpinak – 500 g
    * ricotta – 200 g
    * szynka parmeńska – 100 g
    * cebula – 1 szt
    * czosnek -2 ząbki
    * sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    * oliwa z oliwek – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Ravioli Szynki

Ravioli z ricottą, szpinakiem i szynka parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut.

    FARSZ:

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy.

    Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty, na jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ).

    Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem wykrawamy kształt ravioli.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem,

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Ricotta Szpinak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować