Razowa szarlotka bez jajek

5 (179 ocen)

  • 15 min

Bardzo smaczne ucierane ciasto kruche bez jajek, za to z mnóstwem zdrowych i wartościowych składników, a w środku gruba warstwa jabłek.

  • 15 min

Składniki:

  • CIASTO:
    kasza manna - 1 szk.
    płatki owsiane zwykłe - 1 szk.
    otręby żytnie – 1 łyżka
    mąka orkiszowa razowa - ½ szk.
    mąka tortowa - 1 i ½ szk.
    cukier trzcinowy – ¾ szk.
    proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
    masło – 250 g
    PONADTO:
    jabłka /duże/ - 4 szt.
    cytryna – ½ szt.
    kasza manna – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Razowa szarlotka bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Razowa szarlotka bez jajek 1. Do miski wsyp obie mąki, kaszę mannę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia i wymieszaj.
    Miękkie masło dokładnie zmiksuj, następnie dodaj cukier i utrzyj na gładki i puszysty krem. Dodaj mieszankę sypkich składników i jeszcze przez chwilę miksuj. Z ciasta zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  • 2. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz cienko posmaruj masłem i obsyp kaszą manną. Ciasto wyjmij z lodówki, ¾ ciasta przeznacz na wylepienie dna tortownicy i około czterocentymetrowego rantu. Pozostałą część ciasta z powrotem wstaw do lodówki, zrobisz z niego kruszonkę. Ciasto na dnie i obręczy formy ponakłuwaj widelcem. Posyp dwoma łyżkami kaszki.
  • 3. Obrane i bez gniazd nasiennych jabłka zetrzyj na cienkie pasterki i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Jabłka wyłóż równą warstwą do przygotowanej wcześniej tortownicy. Po wierzchu posyp kruszonką zrobioną z pozostałej w lodówce części ciasta.
  • 4. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 50 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko rumieni się od góry przykryj je arkuszem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do czasu, aż przestygnie, następnie przełóż na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
  • 5. *jeśli jabłka są kwaśne wymieszaj je z dodatkową porcją cukru

Porady

Ciasto można podawać osobom na dietach wykluczających jajka kurze /alergie/, ponieważ zrobione jest bez jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować