Razowe calzone z warzywnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki wymieszać ze sobą, przełożyć je do dużej miski. Dodać sól, pieprz ziołowy, olej oraz drożdże rozmieszane w ciepłym mleku drożdże. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać jeszcze odrobiny mąki pszennej zwykłej. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut – objętość ma się podwoić.
2.W czasie oczekiwania przygotować farsz. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić razem z obranymi pieczarkami w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać na drobno. Z kiszonej kapusty odcisnąć sok, pokroić na drobno. Plastry sera pokroić również w kostkę.
3.Odrobinę oleju rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Dodać cukinię, chwilę później pieczarki i dusić do miękkości. Pod koniec dodać kiszoną kapustę, wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Przyprawić według gustu solą, pieprzem i wegetą.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, każdą część rozwałkować na placek, na jednym końcu ułożyć trochę farszu, posypać serem i zlepić ciasto jak pieroga. Zlepione calzone ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 175stC piekarniku 25 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem.
Porady
Z podanych składników wyszło mi 12 pięknych, dużych pierożków.
Zainspirowana przepisem WeronikiCh http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/calzone-24.
Postanowiłam, że spróbuję zrobić po mojemu :-)
Komentarze