Razowe brownie z rabarbarem

0 (0 ocen)

Tak jak w rabarbarowym sezonie nie może zabraknąć kompotu z rabarbaru, tak i nie może zabraknąć ciasta z jego udziałem:) Zazwyczaj jest to ciasto drożdżowe, jednak tym razem postanowiłam poeksperymentować z lubianym przez wszystkich brownies.

Składniki:

  • Blaszka 30x25 cm
    Ciasto czekoladowe:
    • 2,5 tabliczki gorzkiej czekolady (250 g),
    • 170 g mąki pszennej razowej typ 2000,
    • 200 g masła,
    • 200 g cukru pudru,
    • 4 jajka,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    • 2 łodygi rabarbaru,
    • 1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brownie Desery

Razowe brownie z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany rabarbar 1. Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy na kawałki około 7 mm. Pokrojony zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut by puścił sok.
  • rozpuszczanie 2. Czekoladę łamiemy i wraz z masłem rozpuszczamy. Do rozpuszczonych składników dodajemy cukier puder. Całość chwilkę razem mieszamy by składniki się połączyły.
    Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
  • dodanie jajek 3. Następnie dodajemy do niej stopniowo jajka. Dokładnie miksujemy.
  • dodanie mąki 4. Na koniec wsypujemy mąkę oraz dodajemy proszek do pieczenia.
  • przed pieczeniem 5. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu układamy przygotowany rabarbar (po odsączeniu z soku). Brownie pieczemy około 40 minut w 180°C.
    Upieczone ciasto studzimy i zajadamy:).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka razowa Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować