Chyba nie ma lepszego śniadania niż domowe pieczywo! Smak jest rewelacyjny, a w całym mieszkaniu unosi się niepowtarzalny zapach wypieków... Przepis wart polecenia!
Razowe bułeczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy suche składniki, dodajemy masło, drożdże i miód. Dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę (wcześniej można ją wymieszać z mąką, żeby ciasto lepiej przylegało) i wyrabiamy masę przez kilka minut, do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie formujemy okrągłe bułeczki i ponownie odstawiamy, tym razem na 30 minut.
3.Przed pieczeniem bułeczki obsypujemy lekko mąką, a na środku robimy wgłębienie za pomocą łopatki do smażenia. Pieczemy przez ok 15-20 minut w rozgrzanym do 220 st. piekarniku.
4.Więcej informacji i zdjęć znajdziecie na blogu SmacznyKąsek.com: http://www.smacznykasek.com/?p=679
Komentarze