Razowe bułeczki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Chyba nie ma lepszego śniadania niż domowe pieczywo! Smak jest rewelacyjny, a w całym mieszkaniu unosi się niepowtarzalny zapach wypieków... Przepis wart polecenia!

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Mąka pszenna pełnoziarnista: 1 szklanka
    - mąka razowa: 1 szklanka
    - otręby owsiane: 2 łyżki
    - świeże drożdże: 12 gramów
    - mleko: 0.33 szklanki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - miód: 1 łyżeczka
    - suszona żurawina: 2 łyżki
    - masło: 25 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Razowe bułeczki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy suche składniki, dodajemy masło, drożdże i miód. Dolewamy ciepłe mleko i mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę (wcześniej można ją wymieszać z mąką, żeby ciasto lepiej przylegało) i wyrabiamy masę przez kilka minut, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 2. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie formujemy okrągłe bułeczki i ponownie odstawiamy, tym razem na 30 minut.
  • 3. Przed pieczeniem bułeczki obsypujemy lekko mąką, a na środku robimy wgłębienie za pomocą łopatki do smażenia. Pieczemy przez ok 15-20 minut w rozgrzanym do 220 st. piekarniku.
  • 4. Więcej informacji i zdjęć znajdziecie na blogu SmacznyKąsek.com: http://www.smacznykasek.com/?p=679

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować