Razowe spaghetti z kurczakiem i orzechowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Makaron gotujemy tak, jak podał producent na opakowaniu.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, po czym wkładamy do miski i wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i pozostawiamy na 15 minut.
W tym czasie cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i drobno siekamy orzechy. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię, dodajemy dwie łyżki oleju i podsmażamy na szklisty kolor.
Dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i smażymy. Gdy kurczak jest już miękki, dolewamy 3/4 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę razową rozprowadzamy w 1/4 szklanki wody i dolewamy do sosu. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 5 minut.
Zdejmujemy z ognia, po czym mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu.
Spaghetti wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem lub pietruszką.
Komentarze