Razowe precle z makiem i siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma nic bardziej wyjątkowego niż zapach świeżego pieczywa przygotowanego samodzielnie. Precelki można podać z ulubionymi dodatkami zarówno na słono, jak i w wersji słodkiej. Najlepiej jednak smakuja z domowymi powidłami śliwkowymi. Do tego kubek gorącej kawy i idealny poranny posiłek gotowy !

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki razowej,
    1 opakowanie suchych drożdży Instant lub 25 g świeżych,
    1,5 szklanki letniej wody,
    3 łyżki miodu,
    0,5 łyżeczki soli,
    2 łyżki oleju.

    Dodatkowo:
    1 jajko (do nasmarowania)
    dowolne nasiona do posypania (u mnie mak i siemię lniane)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Razowe precle z makiem i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, miód i drożdże wymieszać, odstawić do spienienia.
  • 2. Pozostałe składniki umieścić w dużej misce, dodać rozczyn. Wyrabiać dopóki ciasto nie stanie się gładkie (na początku będzie się bardzo kleiste). Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  • 3. Po tym czasie formować precle (na blaszcze jeszcze trochę urosną), posmarować jajkiem, posypać nasionami. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 * C przez ok. 15 minut.


  • 4. Dla posiadaczy wypiekacza : wszystkie składniki umieścić w maszynie, nastawić ciasto na program "Dough", po 1,5 godziny ciasto będzie gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować