Rekin w sezamie z karmelizowaną marchewką

0 (0 ocen)

Smaczne i delikatne mięso rekina obtoczone w sezamie. Podane z karmelizowaną marchewką i np ryżem to propozycja na pyszny obiad.

Składniki:


  • 2 steki z rekina
    sól
    pieprz czarny
    1 małe jajko
    2 łyżki sezamu
    2 marchewki
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki miodu prawdziwego
    1 łyżka oliwy
    woda

Rekin w sezamie z karmelizowaną marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Steki z rekina osuszyć najlepiej papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Odstawić. Marchewkę pokroić w talarki i krótko podsmażyć na oliwie. Dodać masło i miód. Smażyć i zalać wszystko wodą tak, aby przykryła całą marchewkę. Dusić, aż zmięknie i płyn odparuje. Steki ryby moczyć w rozmąconym jajku, a następnie obtaczać w sezamie. Smażyć parę minut z każdej strony. Podawać z karmelizowaną marchewką, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy