ciasto:
200 g masła
120 g cukru
120 g mąki
140 g kaszy manny
6 jajek
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki płatków migdałowych
poncz:
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki soku z limonki
250 g cukru
2 łyżki Metaxy
1/2 szklanki wody
Revani (tureckie ciasto z kaszą manną) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami na jednolitą masę. Miksujemy dalej dodając składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną. Następnie dodajemy do masy sok i skórkę z pomarańczy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do zmiksowanej mas, mieszamy delikatnie łyżką.
Na końcu do ciasta dodajemy płatki migdałowe.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 50 minut
Gdy ciasto się piecze robimy poncz do nasączenia ciasta.
Sok z cytryny i limonki podgrzewamy z cukrem i rumem dodając trochę wody (około 1/2 szklanki).
W cieście po wyjęciu z piekarnika musimy patyczkiem zrobić dziurki, a następnie nasączyć ciasto ponczem. Ciasto nasączamy kiedy jest jeszcze ciepłe.
Komentarze