Rice Kheer, czyli Pudding ryżowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak na indyjskie danie przystało, ma ono niesamowity smak i aromat. Najlepiej jest je podawać zimne, posypane pokruszonymi pistacjami.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biały ryż, ugotowany: 1 szklanka
    - mleko tłuste: 2 szklanki
    - cukier: 3 łyżki
    - rodzynki: 1 łyżka
    - pistacje, posiekane: 2 łyżki
    - płatki migdałów: 1 łyżka
    - sproszkowany kardamon: 1 szczypta
    - szafran: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rice kheer, czyli pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. UWAGA:Ważne jest, aby przygotować wszystkie składniki na samym początku i mieć je "pod ręką" ponieważ przygotowując ten deser musimy non stop mieszać mleko.
    W moździerzu trzeba zemleć szafran z odrobiną cukru i dodać do mleka. Namocz rodzynki w odrobinie wody, aby lekko zmiękły. Następnie wlej mleko do garnka o grubym dnie. Dodaj ryż i gotuj na średnim ogniu około 5 minut. Jeżeli wolisz bardziej gęsty ryż, pogotuj 10 minut, cały czas mieszając, aby mleko się nie przylepiło.
  • 2. Kiedy osiągnie odpowiednią gęstość, dodaj cukier. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj odsączone rodzynki, migdały i pistacje. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sproszkowany kardamon.
  • Rice Kheer, czyli Pudding ryżowy-2 3. Deser podawaj na gorąco lub na zimno. Ja osobiście polecam na zimno, posypane pistacjami.
    Smacznego!
  • 4. Zapraszam na www.sandrabakesaparty.awsome.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Migdały Rodzynki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować