Rice kheer, czyli pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.UWAGA:Ważne jest, aby przygotować wszystkie składniki na samym początku i mieć je "pod ręką" ponieważ przygotowując ten deser musimy non stop mieszać mleko.
W moździerzu trzeba zemleć szafran z odrobiną cukru i dodać do mleka. Namocz rodzynki w odrobinie wody, aby lekko zmiękły. Następnie wlej mleko do garnka o grubym dnie. Dodaj ryż i gotuj na średnim ogniu około 5 minut. Jeżeli wolisz bardziej gęsty ryż, pogotuj 10 minut, cały czas mieszając, aby mleko się nie przylepiło.
2.Kiedy osiągnie odpowiednią gęstość, dodaj cukier. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj odsączone rodzynki, migdały i pistacje. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sproszkowany kardamon.
3.Deser podawaj na gorąco lub na zimno. Ja osobiście polecam na zimno, posypane pistacjami.
Smacznego!
Komentarze