Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Risotto: Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (uważamy, żeby nie przypalić czosnku). Dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino, a gdy zostanie całkowicie wchłonięte, stopniowo dodajemy bulion. Cały czas mieszając, gotujemy 15-18 minut. Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy parmezan, 1 łyżkę masła, szafran, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
2.Wątróbka: Wątróbkę płuczemy i kroimy w kostkę. Na małej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy wątróbkę i smażymy 4-5 minut. Wlewamy wino. Gdy połowa odparuje, dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz. Smażymy jeszcze 2 minuty.
3.Podanie: Risotto nakładamy na dwa talerze, na wierzch układamy wątróbkę, polewamy powstałym sosem. Posypujemy parmezanem, skórką z cytryny, natką pietruszki i podajemy z pozostałym winem ;)
Komentarze