Risotto curry

0 (0 ocen)

To danie wymyśliłam sama, powstało z połączenia dwóch kuchni włoskiej i indyjskiej. Wyszło mi przepyszne, rozgrzewające i pikantne danie w sam raz na zimowe obiady.

Składniki:

  • 400 g trybowanego mięsa z udek kurczaka
    250 g mrożonych warzyw (fasolka szparagowa, groszek, brokuł i marchewka)
    100 g ryżu
    1 duża łyżka curry w proszku
    1 duża łyżka kurkumy
    3 duże łyżki ostrego ketchupu o smaku curry
    3 duże łyżki zwykłego ostrego ketchupu
    1 papryczka chili z pestkami
    3 suszone pomidory
    6 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    duża garść pokrojonej natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy ,kroimy na cienkie paseczki i marynujemy w oliwie z drobno posiekanym czosnkiem, odstawiamy na 1/2 godziny.
  • 2. Następnie mięso podsmażamy przez ok 10 min, po czym dodajemy drobno posiekaną papryczkę , posiekane pomidory, ketchupy i przyprawy.
  • 3. Następnie dodajemy mrożone warzywa i szklankę wody, po czym wsypujemy ryż.
  • 4. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż ryż zmięknie i wchłonie wodę.
    SMACZNEGO

Porady

Jeżeli nie macie w domu oliwy z oliwek, możecie zamarynować kurczaka w oliwie z suszonych pomidorów. Jest bardzo aromatyczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować