Risotto „LOTOS” z kapusty czerwonej

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sałatka z czerwonej kapusty to mój przepis na miłe i smaczne zaskoczenie gości!

Składniki:

  • 600g. kapusty czerwonej
    1 szklanka ryżu
    1-1,5l. bulionu warzywnego
    1 szt. cebuli
    2-3 stołowych łyżek oliwy z oliwek
    50-60g. masło
    ser parmezan
    sól, pieprz
    sok z połówki z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Risotto „lotos” z kapusty czerwonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy górne liście czerwonej kapusty, odkładamy na bok.
  • 2. Resztę kapusty szatkujemy. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliweki podsmażamy lekko cebulę. Dodajemy kapustę i wlewamy trochę bulionu. Całość dusimy. W połowie duszenia wyciskamy sok z połówki cytryny.
  • 4. Smażymy ryż na osobnej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i dodajemy do kapusty.
  • 5. Całość gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 6. W trakcie gotowania dolewamy bulion. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodać masło i parmezan. Wymieszać całość i zdjąć z ognia
  • 7. Przygotowaną mieszankę odsączamy w ręczniku i studzimy.
  • image-0s49c1w 8. Przed podaniem wyłożyć risotto na liście kapusty, udekorować papryką i marchewką przekrojoną w słupki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować