Sałatka z czerwonej kapusty to mój przepis na miłe i smaczne zaskoczenie gości!
Składniki:
600g. kapusty czerwonej
1 szklanka ryżu
1-1,5l. bulionu warzywnego
1 szt. cebuli
2-3 stołowych łyżek oliwy z oliwek
50-60g. masło
ser parmezan
sól, pieprz
sok z połówki z cytryny
Risotto „lotos” z kapusty czerwonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy górne liście czerwonej kapusty, odkładamy na bok.
2.Resztę kapusty szatkujemy. Obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę.
3.Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliweki podsmażamy lekko cebulę. Dodajemy kapustę i wlewamy trochę bulionu. Całość dusimy. W połowie duszenia wyciskamy sok z połówki cytryny.
4.Smażymy ryż na osobnej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i dodajemy do kapusty.
5.Całość gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
6.W trakcie gotowania dolewamy bulion. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Dodać masło i parmezan. Wymieszać całość i zdjąć z ognia
7.Przygotowaną mieszankę odsączamy w ręczniku i studzimy.
8.Przed podaniem wyłożyć risotto na liście kapusty, udekorować papryką i marchewką przekrojoną w słupki.
Komentarze