Risotto po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Lubię przyrządzać takie właśnie dania jednogarnkowe. Prowadzę bloga smakujmy.pl

  • 35 min

Składniki:

  • cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    20 dag ryżu
    1-2 łyżeczki chili w proszku
    łyżeczka kurkumy
    250 ml rosołu wołowego
    duża czerwona papryka
    pęczek dymki
    5 dag oliwek zielonych nadziewanych papryką
    zielona papryka chili
    50 dag mielonego wołowego
    sól, pieprz
    1/2 pęczka natki

Risotto po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić razem na łyżce oleju, mieszając. Dodać ryż, chili w proszku, kurkumę i smażyć jeszcze 2 min. Wlać rosół i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Paprykę i dymkę oczyścić, posiekać, a oliwki pociąć w plasterki. Ryż z przyprawami przełożyć do miski i odstawić. Mięso smażyć na reszcie oleju, często mieszając, aż stanie się sypkie, przyprawić. Dodać ryż, pokrojoną paprykę, dymkę, natkę, chili i oliwki. Podgrzewać bez przykrycia 5 min. Posypać natką.

Komentarze

Podobne przepisy