Risotto pomidorowe z ziołami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pomysł na wykorzystanie zupy pomidorowej która zostaje nam z obiadu

  • 30 min

Składniki:


  • Składniki:
    3/4 litra zupy pomidorowej (lub bulionu drobiowego z 3 łyżkami koncentratu)
    3/4 szkl.wody (opcjonalnie)
    1,5 szkl. ryżu do risotto
    1 mała cebula
    kilka pomidorków koktajlowych
    garść świeżego tymianku
    kilka listków czerwonej bazylii
    parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa Przystawki Risotto

Risotto pomidorowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie.
    Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż do risotto i smażymy do momentu, aż ryż także się zeszkli.
    Następnie na patelnię wlewamy trochę zupy pomidorowej (lub bulionu z koncentratem pomidorowym) tak aby pokryła ryż. Całość cały czas mieszamy, ponieważ ryż łatwo się przypala.
    Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję zupy i tak do momentu kiedy ryż będzie al dente (jeśli zabraknie zupy, podlać wodą- ok. 3/4 szkl.)
    Pod koniec smażenia do ryżu dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię oraz tymianek, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą.
    Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem.

    (Do risotto opcjonalnie można dodać kilka plasterków świeżego pora dla zaostrzenia smku)

Porady

Jeśli nie mamy zupy pomidorowej używamy bulionu z koncentratem pomidorowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować