Pomysł na wykorzystanie zupy pomidorowej która zostaje nam z obiadu
30 min
Składniki:
Składniki:
3/4 litra zupy pomidorowej (lub bulionu drobiowego z 3 łyżkami koncentratu)
3/4 szkl.wody (opcjonalnie)
1,5 szkl. ryżu do risotto
1 mała cebula
kilka pomidorków koktajlowych
garść świeżego tymianku
kilka listków czerwonej bazylii
parmezan do posypania
Risotto pomidorowe z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie.
Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż do risotto i smażymy do momentu, aż ryż także się zeszkli.
Następnie na patelnię wlewamy trochę zupy pomidorowej (lub bulionu z koncentratem pomidorowym) tak aby pokryła ryż. Całość cały czas mieszamy, ponieważ ryż łatwo się przypala.
Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję zupy i tak do momentu kiedy ryż będzie al dente (jeśli zabraknie zupy, podlać wodą- ok. 3/4 szkl.)
Pod koniec smażenia do ryżu dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię oraz tymianek, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą.
Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem.
(Do risotto opcjonalnie można dodać kilka plasterków świeżego pora dla zaostrzenia smku)
Porady
Jeśli nie mamy zupy pomidorowej używamy bulionu z koncentratem pomidorowym
Komentarze