Kremowe risotto pomidorowe z krewetkami jest pyszne i bardzo zdrowe. Doskonałe połączenie smaków i aromatów. Robi się je bardzo szybko więc to idealna propozycja dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.
50 min
Składniki:
Składniki:
◦250 g ryżu do risotto (użyłam arborio)
◦1-2 cebule
◦3-4 ząbki czosnku
◦400 g krojonych pomidorów z puszki
◦50 g oliwek
◦200 g krewetek
◦3 łyżki posiekanej bazylii
◦2 łyżki oregano
◦150 ml białego wytrawnego wina
◦500 ml bulionu warzywnego
◦1-2 łyżki oleju
◦2 łyżki masła
◦1 łyżka oleju kokosowego
◦sok z ½ cytryny
◦sól
◦pieprz
Dodatkowo:
◦tarty parmezan
◦pomidorki koktajlowe do dekoracji
Risotto pomidorowe z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Krewetki oczyszczamy i obieramy. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy krewetki. Odstawiamy na bok.
2.Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut). Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.
3.Zmniejszamy palnik i dodajemy pokrojone pomidory i część bulionu (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową).
Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach.
W sumie ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną bazylię, oregano, krewetki i oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Risotto pomidorowe z krewetkami dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął nadmiar płynu.
Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze