500 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
1 średnia cebula
150 g parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 i 1/2 l bulionu
150 ml białego wytrawnego wina
sól
biały pieprz
kilka nitek szafran
Risotto w naleśniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.risotto:
Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodaj suchy, niepłukany ryż i, mieszając, smaż, aż stanie się szklisty. Wlej łyżkę wazową gorącego bulionu i na małym ogniu mieszaj ryż, czekając, aż wchłonie bulion. Wlej następną łyżkę i ponownie mieszaj, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj podgrzane (koniecznie!) wino i ponownie bulion. Rozetrzyj nitki szafranu z odrobiną bulionu i także dodaj do ryżu. Gotuj około 25 minut, do czasu, gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, a risotto gęste i kleiste. Zdejmij garnek z ognia dodaj parmezan, pozostałe masło, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
2.W gotowe naleśniki zawijaj rosootto i smaż w jajku i bułce tartej jak krokiety.
Komentarze