Risotto z cukinii z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Wspaniałe danie na obiad;) przepis z włoskiej kuchni;)

  • 40 min

Składniki:

  • ok 1 lita wywaru z warzyw lub rosół
    100 gram wędzonego boczku
    ½ średniej białej cebuli
    ząbek czosnku
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    2 cukinie średniej wielkości
    350 gram ryżu białego
    2 łyżki starego parmezanu
    100 ml. białego wina
    30 gram masła
    natka pietruszki
    pieprz, sól

Risotto z cukinii z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy starte na tarce i odciśnięte z soku cukinie, czosnek i pokrojony w koskę boczek. Wszystko chwilę podsmażamy a następnie dodajemy ryż. Wszystko zalewamy winem z niewielką porcją wywaru. W miarę potrzeby dolewamy wywar- gotowanie ryżu powinno zająć ok 18.W miarę upodobania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ryż jest ,,prawie” idealny ściągamy go z ognia gdyż najlepiej gdy ,,dochodzi” w garczku. Na końcu dosypujemy parmezan, pietruszkę i masło( nadaje wspaniałego smaku). Risotto jest pyszne!!

Porady

Jeśli komuś zależy na wersji ,,light" to nie dodajemy parmezanu i masła. Jednak muszę dodać, że odkąd dodaje na końcu te 2 składniki- tak mój mąż zaczął bardziej wychwalać risotta!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy