Risotto z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Idealnie nadaje się na obiad, lub ciepłą kolację.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - pałki kurczaka: 8 sztuk
    - ryż risotto: 500 gramów
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - papryka zielona: 1 sztuka
    - cebula duża: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - groszek konserwowy: 200 gramów
    - boczek: 200 gramów
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżka
    - olej: 6 łyżek
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać udka kurczaka oprószone solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
  • 2. Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd, nasiennych pokroić w cienkie paski i udusić.
  • 3. Boczek pokroić w paski i oprószyć słodką papryką, a następnie przesmażyć na suchej patelni.
  • 4. Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • 5. Ryż wymieszać z paprykami, groszkiem i boczkiem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i poukładać na nim pałki kurczaka.
  • 6. Piekarniki nagrzać do 180 stopni i zapiekać przez 15 minut.
  • 7. Można też dodać filety z kurczaka, ja właśnie dodałam, bo nie wszyscy domownicy lubią pałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Risotto z kurczakiem

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować