Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać udka kurczaka oprószone solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
2.Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd, nasiennych pokroić w cienkie paski i udusić.
3.Boczek pokroić w paski i oprószyć słodką papryką, a następnie przesmażyć na suchej patelni.
4.Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
5.Ryż wymieszać z paprykami, groszkiem i boczkiem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i poukładać na nim pałki kurczaka.
6.Piekarniki nagrzać do 180 stopni i zapiekać przez 15 minut.
7.Można też dodać filety z kurczaka, ja właśnie dodałam, bo nie wszyscy domownicy lubią pałki.
Komentarze