2 filety z kurczaka
250g ryżu
3 dojrzałe pomidory
pół dużej czerwonej papryki
1 duża cebula
0,5 litra bulionu warzywnego
0,5 szkl białego wytrawnego wina
sół
pieprz
kilka listków bazylii
oliwa do smażenia
Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy do solą i lekko zrumieniamy. Zdejmujemy z patelni.
2.Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę. Wszystko zdejmujemy z patelni.
3.Na tą samą patelnie wsypujemy ryż i czekamy aż zrobi się przeźroczysty lekko go co jakiś czas mieszając. Zalewamy ryż winem i czekamy aż odparuje. Następnie dolewamy po chochelce bulionu i ponownie czekamy aż odparuje. Czynność powtarzamy.
4.Gdy ryż już będzie prawie gotowy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory(bez skórki) oraz wcześniej podsmażone warzywa i kurczaka. Całość mieszamy i czekamy aż ryż dojdzie a pomidory się rozgotują. Przed podaniem posypujemy świeżo mielonym pieprzem i bazylią.
Komentarze