Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, opruszyć przyprawa do kurczaka i wstawic do lodówki na minimum 30 min. Na patelni rozgrzać łyżke masła i usmażyc kurczaka na złoty kolor. Zdjąc z patelni i odsaczyć z nadmiaru tłuszczu.
2.Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe masło. Cebulę obrać i pokroić w kostę, wrzucić na patelnie i zeszklić.
3.Do cebuli dodac ryż i smażyć kilka minut do czas aż ryż stanie sie lekko szklisty.
4.Podsmażony ryż z cebulą podlewać bulionem stopniowo chochelka po chochelce. Gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn ( około 20 min) mieszając od czasu do czasu.
5.Gdy risotto będzie prawe gotowe, dodać kukurydze odsaczoną z puszki, groszek z marchewką i podsmażonego kurczaka. Całośc delikatnie wymieszać, podlać odrobiną bulionu. Dusic razem około 5 min aż marchewka będzie gotowa. Całość doprawić ziołami.
6.Pod koniec duszenia dodać smietanę i posypać żółtym serem starym na tarce. Podawać gorące.
Porady
W wersji light śmietanę i żółty ser można pominąc.
Komentarze