Risotto z kurczakiem i warzywami

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam ryż w każdej postaci a risotto to już niebo w gębie. Polecam wszystkim smakoszom :)

  • 20 min

Składniki:

  • Ryż do risotto

    masło

    białe wino wytrwane lub półwytrawne

    bulion drobiowy lub warzywny (może być z kostki)

    cukinia

    filet z kurczaka

    pieczarki

    pietruszka

    cebula

    sól, pieprz, oliwa, parmezan
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni lub woku wlewam odrobinę oliwy z masłem, dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko szklę.Następnie dosypuję ryżu (ok. pół torebki dla 2-3 osób), mieszam aby połączył się razem z cebulką i nabrał szklistości.Podlewam lekko bulionem, przykrywam i co jakiś czas mieszam podlewając raz po raz bulonem i winem (poł szklanki).W między czasie na osobnej patelni na maśle podsmazam kurczaka lekko posolonego ,cukinie pocięta w kostki oraz pieczarki pokrojone w plasterki.

    Gdy mój ryż zaczyna robić się grubszy dodaję również masła by było takie maślane i kleiste w smaku. Na sam koniec gdy ryż jest juz gotowy dodaje moje dodatki, mieszam, doprawiam sola i pieprzem i posypuję parmezanem oraz pietruszką przed podaniem.

    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować