Risotto z kurką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealne na obiad i na romantyczną kolację we dwoje.

  • 40 min

Składniki:

  • - 2-3 torebek ryżu
    - 2 piersi z kurczaka
    - 500 g pieczarek
    - 1 papryka czerwona
    - 1 cebula
    - 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
    - 3 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka

    DO SOSU:
    - 125 g gęstego jogurtu naturalnego
    - 5 łyżek majonezu
    - 2 ząbki czosnku
    - natka pietruszki
    - sól, cukier, pieprz,słodka papryka (do smaku)

    MASŁO I OLEJ DO SMAŻENIA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płuczemy zimną wodą, układamy na talerzach.
  • 2. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą złocistą do kurczaka. Polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do kurczaka. Całość smażymy aż mięso się zarumieni i będzie miękkie.
  • 3. Pieczarki myjemy, kroimy na połowy, następnie na plasterki. Smażymy do miękkości na maśle. Pd koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażonego kurczaka mieszamy z pieczarkami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze chwilę.
  • 4. SOS CZOSNKOWY:

    Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie mieszamy.
  • 5. Na ryż nakładamy kurczaka z pieczarkami i papryką. Na wierzchu możemy posypać natką pietruszki. Podajemy z sosem czosnkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować