Risotto z kurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płuczemy zimną wodą, układamy na talerzach.
2.Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą złocistą do kurczaka. Polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w kostkę dodajemy do kurczaka. Całość smażymy aż mięso się zarumieni i będzie miękkie.
3.Pieczarki myjemy, kroimy na połowy, następnie na plasterki. Smażymy do miękkości na maśle. Pd koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażonego kurczaka mieszamy z pieczarkami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze chwilę.
4.SOS CZOSNKOWY:
Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie mieszamy.
5.Na ryż nakładamy kurczaka z pieczarkami i papryką. Na wierzchu możemy posypać natką pietruszki. Podajemy z sosem czosnkowym
Komentarze