Moja ulubiona wersja risotta w sezonie grzybowym. Danie jest pyszne, kremowe i niezwykle aromatyczne, a to za sprawą kurek i tymianku.Danie jest idealnie sprawdzi się na uroczystym obiedzie, a także w dzień powszedni. Niebo w gębie!
Składniki:
- 10 dag ryżu średnioziarnistego (np. arborio lub carnaroli),
- 20 dag świeżych kurek,
- średnia cebula,
- 2 szklanki domowego, ciepłego wywaru jarzynowego,
- łyżeczka tymianku (może być suszony),
- 1/3 pęczka natki pietruszki,
- łyżka oliwy extra vergine,
- 1/2 łyżki masła,
- 2 łyżki drobno startego parmezanu (albo grana padano lub innego, żółtego sera o ostrym smaku),
- sól, pieprz.
Risotto z kurkami i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyszczamy, kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Z cebuli obieramy wierzchnią warstwę i kroimy w piórka.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy extra vergine, wrzucamy cebulę, a po ok. 1 minucie dodajemy kurki. Smażymy razem ok. 2 minuty.
2.Do garnka z kurkami i cebulą wsypujemy ryż, dodajemy masło, mieszamy i smażymy razem aż ziarenka ryżu się zeszklą i pokryją masłem.
Ciepły bulion dzielimy na 4-5 części, wlewamy pierwszą porcję bulionu do ryżu z grzybami, mieszamy od czasu do czasu aż ryż wchłonie cały wywar. Następnie dodajemy stopniowo resztę buliony, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie poprzednią porcję.
W czasie dodawania ostatniej porcji bulionu, do ryżu dodajemy tymianek, dokładnie mieszamy.
3.Gdy ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy drobno starty parmezan (lub żółty ser), dokładnie mieszamy aż ser połączy się z ryżem.
Natkę pietruszki myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
4.Gorące risotto wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.
Komentarze