Risotto z łososiem i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

na chwile gdy nie masz ani chwili na dłuższe wizyty w kuchni

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż arborio: 100 gramów
    - cebula czerwona posiekana: 1 sztuka
    - czosnek rozgnieciony (ząbek): 1 ząbek
    - bulion warzywny (może być bulionetka): 250 mililitrów
    - łosoś wędzony w plastrach opakowanie: 100 gramów
    - zielona fasolka szparagowa: 50 gramów
    - żółta fasolka szparagowa: 50 gramów
    - masło: 1 łyżeczka
    - oliwa do smażenia: 1 łyżka
    - pietruszka natka siekana: 1 łyżeczka
    - cytryna (sok i otarta skórka): 0.25 sztuki
    - oliwa truflowa: 0.5 łyżeczki
    - sól, czarny pieprz do smaku: 0.5 łyżeczki
    - wino białe(najlepiej półwytrawne): 100 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z łososiem i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule posiekać drobno, zeszklić na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy,posolić, dodać rozgnieciony ząbek czosnku.
  • 2. Do cebuli dodać ryż, a gdy stanie się on przeźroczysty, przenieść czosnek do gorącego bulionu, ryż zalać winem. Kiedy alkohol odparuje, dodać skórkę otartą z cytryny, porcjami dodawać bulion, gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu delikatnie mieszając, do momentu aż ryż wchłonie cały płyn.
  • 3. Gdy ryż stanie się miękki i lekko kleisty zdjąć rondel z ognia, dodać łososia porwanego na kawałki oraz fasolkę. Całość posypać pietruszką, skropić jeszcze odrobina soku z cytryny i odrobiną oliwy truflowej
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Fasolka szparagowa Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować