400 g ryżu arborio
800 ml bulionu warzywnego
50 g sera grana padano
2 małe szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wina
1 łyżka masła
szczypta szafranu
Risotto z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na głębokiej patelni, na oliwie, uważając aby nie przypalić czosnku.
2.Dodać ryż i cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż stanie się przezroczysty.
3.Wlać wino i mieszać aż cały alkohol wyparuje.
4.Dolewać po chochelce bulionu i gotować, cały czas mieszając do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Czynności powtarzać aż do skończenia bulionu. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać szafran. Risotto powinno się gotować ok. 15-17 minut. Ryż powinien zostać nieco twardawy w środku. Nie może się rozgotować.
5.Risotto zdjąć z ognia, dodać masło i starty ser, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
Komentarze