Risotto z szafranem

4.48 (199 ocen)

  • 25 min

Pyszna, klasyczna potrawa z kuchni włoskiej

  • 25 min

Składniki:

  • 400 g ryżu arborio
    800 ml bulionu warzywnego
    50 g sera grana padano
    2 małe szalotki
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 szklanki białego wina
    1 łyżka masła
    szczypta szafranu
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto Ser

Risotto z szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na głębokiej patelni, na oliwie, uważając aby nie przypalić czosnku.
  • 2. Dodać ryż i cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż stanie się przezroczysty.
  • 3. Wlać wino i mieszać aż cały alkohol wyparuje.
  • 4. Dolewać po chochelce bulionu i gotować, cały czas mieszając do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Czynności powtarzać aż do skończenia bulionu. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać szafran. Risotto powinno się gotować ok. 15-17 minut. Ryż powinien zostać nieco twardawy w środku. Nie może się rozgotować.
  • 5. Risotto zdjąć z ognia, dodać masło i starty ser, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Ryż Sery Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować