RISOTTO z SZAFRANEM po MEDIOLAŃSKU (RISOTTO alla MILANESE)

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min

Klasyk kuchni włoskiej. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, sekret tkwi w produktach najlepszej jakości. Pieknego żółtego koloru temu daniu nadaje najdroższa przyprawa świata jaką jest szafran.

  • 25 min

Składniki:

  • 400 g ryżu do risotto (Arborio lub Carnaroli)
    ok. 2 l bulionu mięsnego (najlepiej z dodatkiem mięsa wołowego)
    1 mała cebula
    12 g szafranu
    100 ml białego wytrawnego wina
    2 -3 łyżki startego sera typu Parmezan
    masło
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz 
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z szafranem po mediolańsku (risotto alla milanese) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion mięsny (marchew, seler, cebula, mięso nalepiej z kością wołowe i drobiowe) .
  • RISOTTO z SZAFRNAME  po MEDIOLAŃSKU 2. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 3 łyżek oliwy i zeszklij pokrojoną drobno cebulę.
  • RISOTTO z SZAFRNAME  po MEDIOLAŃSKU 3. Dodaj ryż i podsmaż go przez chwilę z cebulą, a następnie dodaj wino i poczekaj, aż alkohol odparuje (ok. 1 min.)
  • RISOTTO z SZAFRNAME  po MEDIOLAŃSKU 4. Teraz zacznij podlewać gorącym bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu, co chwilę mieszając.
  • RISOTTO z SZAFRNAME  po MEDIOLAŃSKU 5. Na ok. 5 min przed końcem gotowania dodaj szafran rozpuszczony w paru łyzkach bulionu i dodaj do gotującego się ryżu.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • RISOTTO z SZAFRNAME  po MEDIOLAŃSKU 6. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła (ok. 2 łyżki), parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą, i pieprzem. Pozostaw przykryte przez 2 minut, żeby "odpoczęło";)
    Można podać posypane parmezanem.
    Buon Appetito!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować