Klasyk kuchni włoskiej. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, sekret tkwi w produktach najlepszej jakości. Pieknego żółtego koloru temu daniu nadaje najdroższa przyprawa świata jaką jest szafran.
25 min
Składniki:
400 g ryżu do risotto (Arborio lub Carnaroli)
ok. 2 l bulionu mięsnego (najlepiej z dodatkiem mięsa wołowego)
1 mała cebula
12 g szafranu
100 ml białego wytrawnego wina
2 -3 łyżki startego sera typu Parmezan
masło
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Risotto z szafranem po mediolańsku (risotto alla milanese) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj bulion mięsny (marchew, seler, cebula, mięso nalepiej z kością wołowe i drobiowe) .
2.Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 3 łyżek oliwy i zeszklij pokrojoną drobno cebulę.
3.Dodaj ryż i podsmaż go przez chwilę z cebulą, a następnie dodaj wino i poczekaj, aż alkohol odparuje (ok. 1 min.)
4.Teraz zacznij podlewać gorącym bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu, co chwilę mieszając.
5.Na ok. 5 min przed końcem gotowania dodaj szafran rozpuszczony w paru łyzkach bulionu i dodaj do gotującego się ryżu.
Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
6.Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła (ok. 2 łyżki), parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą, i pieprzem. Pozostaw przykryte przez 2 minut, żeby "odpoczęło";)
Można podać posypane parmezanem.
Buon Appetito!
Komentarze