Risotto z porem, cukinią i zielonym groszkiem

4.48 (147 ocen)

pyszne i lekkie....zapraszam

Składniki:

  • 50 g mrożonego groszku
    1 mały por
    1 mała cukinia zielona
    łyżka oliwy
    łyżka masła
    pół łyżeczki suszonego oregano
    100 g ryzu do risotto
    ok pół litra bulionu
    2 łyżki startego parmezanu


Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z porem, cukinią i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zielony groszek ugotuj we wrzącej wodzie z dodatkiem soli (ok 3 min). Pora umyj i cieniutko pokrój. Cukinię umyj i pokrój w małą kosteczkę (nie obieraj). Na patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj pory, cukinię i smaż do 5 min. następnie dodaj oregano, ryż i smaż aż się zeszkli. Za pomocą łyżki wazowej lub chochelki wlewaj porcjami bulion do ryżu. Cały czas mieszając i dolewając bulion do miękkości i wchłonięcia ryżu. Ok 25 min. Na końcu do ryżu dodaje zielony groszek i łyżkę parmezanu. Odstaw na 3 min zamknięte pokrywką. Podawaj gorące posypane

Porady

porcja z 3-4 osoby

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować