Pyszne, dynia, jarzynka i ryż !A jak szybkie w przygotowaniu (podpatrzone u Michaela Morana).
40 min
Składniki:
Składniki :
25 dag ryżu arborio
2 małe pory ( białe części)
50 dag miąższu dyni hokkaido
1 ząbek czosnku
5 szklanek bulionu mięsnego
olej do smażenia ( 3-4 łyżki)
sól, czarny pieprz
parmezan w kawałku do tarcia na tarce
Risotto z porem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Obierz i pokrój warzywa-m pory w talarki, dynię w kostkę, czosnek rozdrobnij w prasce
2. Na patelni rozgrzej olej
3. Wrzuć talarki pora i smaż na wolnym ogniu do zeszklenia
4. Zmień ogień na gorący i wrzuć na patelnię ryż oraz dynię i czosnek – smaż stale mieszając do lekkiego zrumienienia ryżu
5. Wlej na patelnię 1 szklankę bulionu i zaczekaj , aż wsiąknie w ryż
6. Czynność powtarzaj wlewając teraz po 2/3 szklanki bulionu o wyczerpania płynu
7. Dopraw potrawę solą i pieprzem, posyp odrobiną parmezanu - odstaw na kilka minut i gotowe- możesz podawać
Komentarze