Risotto z porem i szafranem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczne, pożywne, rozgrzewające oraz proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem aromatycznego szafranu, pora oraz tartego parmezanu.

  • 30 min

Składniki:

  • - 180 g ryżu arborio
    - około 1 litr intensywnego bulionu drobiowo - wołowego
    - 1 por
    - 2,5 łyżki masła
    - 2 łyżki tartego parmezanu
    - szczypta nitek szafranu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z porem i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nitki szafranu moczymy w kieliszku z bulionem, aby dobrze uwolniły swój smak i aromat.

    Pora kroimy w drobną kostkę i szklimy go na maśle.

    Następnie dodajemy suchy ryż i smażymy go delikatnie do momentu aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się szklisty.
  • 2. Dalej do ryżu dolewamy partiami bulion i za każdym razem doprowadzamy do wchłonięcia go przez ziarna ryżu. Przed ostatnią partią dodajemy także namoczone nitki szafranu.
  • 3. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zrobi się kleisty i odpowiednio miękki, wyłączamy gaz, dodajemy 2 łyżki startego parmezanu, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 2 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować