RISOTTO z POREM (RISOTTO con PORRO)

5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Wykorzystajcie sezon na pora. Szybkie, tanie, zdrowe i dietetyczne risotto ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 400 g ryżu na risotto
    1 średni por
    ok. 2 l bulionu warzywnego
    100 ml mleka lub 50 ml słodkiej śmietany
    2 łyżki startego sera typu Parmezan
    30 g (ok 4 łyżek) masła
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    szafran lub kurkuma
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z porem (risotto con porro) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion warzywny (marchew, seler, cebula,ziemniak, sól).
  • 2. Pora przekrój wzdłuż na pół, umyj go dokładnie i pokrój w dość cieńkie plasterki.
  • image-14vcll9 3. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy, dodaj pokrojonego pora i trochę soli. Duś pod przykryciem przez ok 3 min.
  • 4. Następnie dodaj ryż i zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcja bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania doda szczypte szafranu lub kurkumy rozpuszczonej w mleku lub słodkiej śmietanie.
  • 5. Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente ale i jednocześnie miękki. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw. ‘falę’. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Risotto możesz podać posypane prażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować