Wykorzystajcie sezon na pora. Szybkie, tanie, zdrowe i dietetyczne risotto ;)
20 min
Składniki:
400 g ryżu na risotto
1 średni por
ok. 2 l bulionu warzywnego
100 ml mleka lub 50 ml słodkiej śmietany
2 łyżki startego sera typu Parmezan
30 g (ok 4 łyżek) masła
oliwa z oliwek
sól
pieprz
szafran lub kurkuma
2.Pora przekrój wzdłuż na pół, umyj go dokładnie i pokrój w dość cieńkie plasterki.
3.Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy, dodaj pokrojonego pora i trochę soli. Duś pod przykryciem przez ok 3 min.
4.Następnie dodaj ryż i zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonie całkowicie jedną porcja bulionu, dodaj kolejną. Gotuj w ten sposób przez 15 - 20 minut, wlewając kolejne porcje bulionu i co chwilę mieszając. Pod koniec gotowania doda szczypte szafranu lub kurkumy rozpuszczonej w mleku lub słodkiej śmietanie.
5.Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente ale i jednocześnie miękki. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła, parmezan starty na drobnej tarce i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw. ‘falę’. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Risotto możesz podać posypane prażoną cebulką.
Komentarze